✓ Traditionele Italiaanse koffie
  • ✓ Traditionele Italiaanse koffie
  • ✓ Snelle levering
  • ✓ Gratis verzending vanaf €100
✓ Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden
✓ Gratis verzending vanaf €100

Barista begrippen

In dit onderdeel vind je onze samengestelde lijst van barista begrippen: ofwel het Barista ABC.

Americano

- Espresso met heet water dat pas later aan de espresso wordt toegevoegd.

Arabica

- Een botanische soort, wetenschappelijk geschreven als Coffea x Arabica. De Arabica koffieboon is de meest verhandelde koffieboon ter wereld en staat bekend om haar milde smaak met fruitige tonen. Hoewel het nog niet officieel naar buiten is gebracht, is door botanici ontdekt dat Arabica een natuurlijke kruising is tussen Coffea Canephora en Coffea Eugenioides.

Balans

- De juiste verhouding van het zuurtje, zoetje en bitters in een verkregen koffiedrank.

Barista

- Een barista is een vakman of -vrouw die zich toelegt op het bereiden van espresso en aanverwante dranken.

Body

- De term body van koffie verwijst naar het gewicht of de stevigheid van de koffie dat te maken heeft met het mondgevoel.

Cafe crema

- Een langere espresso, wordt gemaakt met een grovere maling en meer water dan een espresso. De smaaktonen zijn in balans.

(Caffè) Latte

- Een perfecte espresso met opgeschuimde melk uitgeschonken in een glas. Ook wel bekend als onze koffie verkeerd; veel melk en weinig koffie.

Cappuccino

- Een cappuccino bevat een perfecte espresso en warme melk en microfoam (verhouding: 1/3, 1/3 en 1/3). Het kopje heeft een inhoudsmaat van 150-180ml. De laag schuim moet tussen de 0,5 en 1 cm dik zijn. De smaak tussen koffie en melk is in balans; een volle body en een fluweelzacht mondgevoel.

Coffea Canephora ‘Robusta’

- Robusta, een botanische soort, wordt wetenschappelijk geschreven als Coffea Canephora ‘Robusta’. Robusta is na Arabica de meest verhandelde koffieboon. Robusta is een variëteit van Coffea Canephora.

Crema

- Een reebruin laagje op de koffie. Crema bestaat uit oliën, kooldioxide en eiwitten. Door crema weet men dat er een espressobereiding is geweest.

Decafé

- Cafeïnevrije koffie.

Drainage

- De scheiding van melk en schuim.

Espresso

- Een bereiding van koffie, waarbij heet water onder hoge druk door zeer fijngemalen en aangedrukte koffie wordt geperst.

Espresso doppio

- Dubbele espresso.

Espresso macchiato

- Macchiato betekent gevlekt. Een espresso met een scheutje opgeschuimde melk.

Extractie

- Een handeling waarbij men stoffen afzondert uit een bepaald materiaal en deze overbrengt naar een andere fase. Tijdens koffiezetten extraheer je geur- en smaakstoffen uit koffiebonen in warm water.

Extractietijd

- De doorlooptijd. De tijd die het water nodig heeft om onder druk door de gemalen koffie heen te gaan (je meet vanaf het moment van indrukken van de dosering, het moment dat de pomp aangaat, tot het moment dat de pomp afslaat).

Latte macchiato

- Een latte macchiato bestaat uit meerdere lagen. In tegenstelling tot een cappuccino en (caffè) latte, wordt bij een latte macchiato eerst de opgeschuimde melk in het glas geschonken. Hierna voeg je de espressoshot toe (2/5 warme melk, 1/5 espresso, 2/5 microfoam).

Levelen

- Het gelijkmatig verdelen van de gemalen koffie in de filterdrager.

Long Black

- Espresso met heet water, waarbij eerst heet water wordt gepakt waarna er een shot espresso overheen wordt gezet.

Lungo

- “Lange” espresso, wordt gemaakt met dezelfde maalgraad als een espresso. Er wordt meer water gebruikt, waardoor het volume groter is.

Melange

- Een mix van verschillende soorten koffiebonen.

Microfoam

- Perfect opgeschuimde melk. Melkschuim met hele kleine luchtbelletjes. Een cappuccino heeft geen grote luchtbellen, maar een mooie glanzende en natte uitstraling.

Onderextractie

- Hier is sprake van als er te weinig smaken uit de koffie worden gehaald.

Overextractie

- Hier is sprake van als er te veel smaken uit de koffie worden gehaald.

Rins

- De koffieterm om zuur en aciditeit te omschrijven.

Robusta

- Zie Coffea Canephora ‘Robusta’.

Stretchen

- Lucht toevoegen aan de melk, hierdoor creëer je het melkschuim.

Swhirlen

- De melk in de kan laten draaien.

Tampen

- Van het Engelse woord “tamping”, spreek je uit als “tempen”. Het aandrukken van de gemalen koffie in de filterdrager.

Walsen

- Het ronddraaien van de melk in de kan. Hierdoor ontstaat een homogene massa met een glanzend oppervlak.

Whirlen

- De melk in de kan laten draaien.

 

Wil jij iets toevoegen aan deze lijst? Laat het ons dan weten!

Vergelijkbaar

Smaak in het kopje

Smaak in het kopje is voor iedereen belangrijk. Als je Buscaglione zegt, dan denk je aan een écht kopje Italiaanse espresso. Krachtig maar ook zeer gebalanceerd in smaak. Dat is waar de meesterblenders in Italië het voor doen. Zij werken vanuit de vraag: “Hoe krijgt onze koffieliefhebber het allerbeste eindresultaat...

Lees verder
Lees onze koffie blogs

Lees onze koffie blogs Buscaglione heeft een leuk nieuwtje! Onze barista's en koffietrainers delen de kennis graag met jou. Of je nu koffieliefhebber bent of professioneel aan het werk bent als Barista, de inhoud van de blogs is voor alle groepen toegankelijk. Wij laten het licht schijnen over zaken die...

Lees verder
The London Essence Company

The London Essence Company Buscaglione introduceerde in 2018 de high-end mixers van The London Essence Company. Deze range bevat elegante en zeer uitgebalanceerde mixers voor het topsegment van de horeca. The London Essence Company creëert zorgvuldig gekalibreerde mixers. Met behulp van moderne distillatietechnieken, passie en de suggesties van vooraanstaande bartenders...

Lees verder

Eindeloze mogelijkheden

Wil je meer informatie over de mogelijkheden die wij jou kunnen bieden? Of heb je een andere wens of vraag? Vul dan in het contactformulier de gegevens van jouw horecaonderneming in. Wij nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met je op!

Altijd als eerste op de hoogte 
zijn van onze ontwikkelingen?

Niks meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief om op 
de hoogte te blijven van leuke ontwikkelingen, aanbiedingen en acties.

× Chatten
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram