NLEN

Buscaglione bij NK Sommeliers

Van der Hek beste sommelier van Nederland

Op maandagochtend 30 mei begonnen 17 kandidaten uit de gastronomie aan het Nederlands Kampioenschap Sommeliers. De loodzware dag bestond uit een theoretisch examen en drie praktijkonderdelen zoals een wijn blind proeven, een wijn-spijs combinatie toelichten en een wijn decanteren. Tussendoor kwamen de kandidaten even op adem bij de espressobar van Buscaglione, hoofdsponsor van het NK.

Het NK sommeliers wordt eens in de twee jaar georganiseerd door het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS). Deze keer werd de wedstrijd gehouden op het Koning Willem 1 College in Den Bosch.

Na de voorronde bleven drie kandidaten over: voormalig winnaar Ruben Kwakman, Lendl Mijnhijmer (Waterproef, Scheveningen) en Jan-Willem van der Hek. In de enerverende finale moesten ze opnieuw hun blindproeftalent laten zien, een wijnarrangement samenstellen (met strikte eisen aan gebied, druif en opbouw) en een wijnkaart analyseren op fouten. Van der Hek won overtuigend en mocht de felbegeerde trophée Henriot in ontvangst nemen. Kwakman en Mijnhijmer werden nummers twee en drie.

Winnaar Van der Hek mag de titel Beste Sommelier van Nederland de komende twee jaar dragen.Van der Hek won de Trophée Henriot eerder in 2012, won in 2014 de Castel Cup in Polen en legt komend najaar als eerste Nederlander ’s werelds zwaarste wijnexamen tot Master Sommelier af.

Hoger plan

Het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS), opgericht in 1986, is een samenwerkingsverband van ongeveer 250 Nederlandse sommeliers. Door middel van proeverijen, bijeenkomsten, trainingen én de organisatie van het NK biedt het een platform voor sommeliers om hun niveau op een hoger plan te tillen. Buscaglione is sinds jaar en dag hoofdsponsor van het sommeliersgilde.