NLEN

WK Barista nog spannender

World Barista
Championship Seoul, 9-12 november

Het World Barista Championship heeft de regels flink aangescherpt, waardoor de lat voor de barista’s die deelnemen aan het wk in november nog hoger komt te liggen. In Seoel moeten ze al hun technische skills laten zien.

Om de vaardigheden van de barista's beter uit de ver te laten komen, mogen de deelnemers de temperatuur van de espressomachine aanpassen, zolang die tussen 90.5-96°C blijft. Nog een aanscherping: de smaakomschrijving van de koffie die de deelnemers geven aan de jury, moet meer overeenkomen met de smaak in het kopje, niet met de smaakeigenschappen van de boon. Ook bij de visuele beoordeling van de koffie gaat het meer dan ooit om de balans in het kopje. Het zijn waarden waar Buscaglione zich met zijn 'La Resa in Tazza'-filosofie sinds jaar en dag hard voor maakt. Niet de boon, maar de smaak in het kopje is he allerbelangrijkst.

Ook heeft de organisatie van het WK meer aandacht voor de vrouwelijke deelnemers. Om kleinere vrouwen niet te benadelen door een te hoge tafel, mogen deelnemers kiezen uit twee hoogtes van de wedstrijdtafel: een hoge en een lage. Ook is er keuze uit negen verschillende opstellingen van de tafels.

Het aantal halvefinalisten is verhoogd van 12 naar 16. De 15 beste scores gaan automatisch door, de 16e is een wildcard. Die wildcard gaat naar de hoogste scorende deelnemer van het winnende team van de teamcompetitie die nog geen plek heeft in de halve finales. De teamprestatie wordt tijdens het kampioenschap in november dus belangrijker. In de eerste ronde strijden de deelnemers simultaan naast elkaar op het podium.

De veranderingen gelden overigens alleen voor World Barista Championship. Bij de nationale kampioenschappen blijft alles voorlopig bij het oude. Het World Barista Championship 2017 is van 9 tot 12 november in Seoul. In 2018 wordt het kampioenschap van 19 tot 21 juni gehouden in ons eigen Amsterdam.

Meer nieuws over het World Barista Championship, inclusief het complete reglement: www.worldbaristachampionship.org