NLEN

Tour Culinair stoempt over helse kasseien

Komend weekend raast het peloton van de Tour Culinair door Zeeuws-Vlaanderen. Op zondag 25 juni koersen de horecaprominenten onder andere langs de Hedwige Polder. Een dag later staat een heuse tijdrit op het programma waarin de pedaleurs uit de horeca over de gevaarlijke kasseien van de Smokkelweg, op de grens met Nederland en België, zullen stoempen.

Het peloton van de Tour Culinair bestaat uit ondernemers, bestuurders, adviseurs en journalisten uit horeca en toerisme. Het peloton telt zo’n veertig fietsers en hun begeleiding. Buscaglione en Louwman Excuslive (Maserati) ondersteunen de renners. Per dag leggen ze ongeveer 125 kilometer af, met stops bij diverse horecabedrijven.

Ieder jaar doet het peloton een ander deel van Nederland aan. Doelstelling van de Tour Culinair is om de horeca en het toerisme in eigen land op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Dat gebeurt via prijsuitreikingen aan lokale ondernemers, opvallende acties en een cheque voor het goede doel.

Kasseien
De 36e editie van de Tour Culinair start in Terneuzen. Uitvalsbasis is het Hampshire City Hotel. De horecaprominenten koersen onder andere langs de Hedwige Polder. Onderweg komen ze weer op krachten tijdens tussenstops bij café Het verdronken Land in Nieuw Namen en een culinaire lunch en een pittige espresso bij de Petrus en Paulus Hoeve in Lamswaarde.

Op maandag 26 juni wacht de nieuwbakken flandriens opnieuw een pittige tocht. De renners starten met een tijdrit over de gevaarlijke kasseien van de Smokkelweg, op de grens met Nederland en België. Net als in Parijs-Roubaix belooft dit een waar slagveld te worden. En net als in de echte kasseienklassieker ontvangt de winnaar een kassei. Daarna wacht een lunch op het strand bij tweesterrenrestaurant de Kromme Watergang. Het traditionele slotdiner op maandagavond vindt dit keer plaats bij het gerenommeerde Oosterse restaurant Moy Fa in Axel.