Kapucino of Cappuccino?

8 maart 2021

Melk toevoegen aan espresso: is het een guilty pleasure of ben je meer een purist?

De toevoeging van melk aan koffiedranken is niet weg te denken uit de Nederlandse horeca. Al sinds de oertijd houden mensen van zoete smaken. Vroeger werd er om die reden suiker, room en specerijen toegevoegd aan koffie. Maar ook door melk toe te voegen aan koffie wordt deze zachter en zoeter. Koffie met melk, de basis voor een cafe latte (koffie met melk) of cappuccino.

Maar waar komt de naam “Cappuccino” toch vandaan? Door melk aan espresso toe te voegen wordt de crema lichter. Deze kleur bruin deed, laat ik maar zeggen, “de barista’s avant la lettre” denken aan de kleur van de kledij van een groep monniken; de Kapucijnen genaamd. Er lijkt ook een verband te zijn tussen gedragen hoofddeksels en cappuccino. Bij de Kapucijnen werd dit een cappuccio genoemd. Uit deze twee fenomenen is vermoedelijk de Oostenrijkse naam Kapuziner ontstaan.

Vervolgens namen de Italianen dit over in hun koffiecultuur en werd het cappuccino. En wat betreft hoofddeksels is er nog een mythe: de witte bolkap die door de paus gedragen wordt zou de beeltenis van een klassieke Italiaanse cappuccino geven, wit rond melkschuim te midden van een ring van bruine crema. En laat het nou toevallig zo zijn dat Buscaglione in vroegere tijden in en rond het Vaticaan geschonken werd.  

De Italianen hanteren strikt verhoudingen van 1/3 (1/3 espresso, 1/3 warme melk en 1/3 melkschuim) bij het bereiden van een cappuccino. In huidige Nederlandse verhoudingen wordt er meer melk toegevoegd aan de espresso om een cappuccino te maken. Hier komt een krachtige Italiaanse espresso nog beter tot zijn recht, door de verhoogde body en krachtige smaken van donkere chocolade blijf je de espresso goed door de (grotere hoeveelheid) melk heen proeven.

Ons servies is zo ontworpen dat je optisch nog steeds met 3 delen kunt werken. Onderin een derde perfecte espresso en daarop schenk je de warme melk en melkschuim. Als je de cappuccino met de juiste verhoudingen, de juiste opschuim- en inschenktechniek bereidt, zal de cappuccino heerlijk zacht zijn van smaak met een prettig bittere kick door het kleine randje crema. Let er dus op tijdens het inschenken dat het overgrote deel van de oppervlakte van de cappuccino zijdezacht wit melkschuim bevat.

Met de allerlekkerste bonen melanges en geïnspireerd op de kleur van de gewaden van de kapucijnen en de bolkap van de paus: Zo maken wij de Italiaanse Buscaglione cappuccino.

Cappuccino perfetto, godere

Jasper – Certified Barista bij Buscaglione

Vergelijkbaar

Witte Koffie

Witte koffie Koffie met melk. Er zijn in de loop der tijd veel koffie-met-melk varianten ontstaan. En als je dan als gast iets bestelt, heb je meestal een verwachting. Het is de kunst van de barista om ervoor te zorgen dat een gast krijgt wat ‘ie in gedachten heeft. Cappuccino...

Lees verder
KOFFIE NEXT LEVEL

Gewoonte? Of koffie next level. Hoe wordt er koffie gedronken in Nederland? Dat verschilt al per regio. Een perfect bereide Italiaanse espresso die klein oogt wordt bijvoorbeeld in onze hoofdstad beter ontvangen dan in het zuidelijke deel van de randstad. Hier zal een koffie met weinig volume eerder aandoen als...

Lees verder
Perfect melkschuim

Dé perfecte melkstructuur bereik je zo... Stel je voor, je hebt net een berg beklommen en voor je zie je een zijdezacht wolkendek. Ken je dat gevoel dat het er zo uitnodigend zacht uitziet dat je erin wil springen? Die zachtheid wil je in een cappuccino of andere koffie met melk terug proeven. Een zijdezacht...

Lees verder

Eindeloze mogelijkheden

Wil je meer informatie over de mogelijkheden die wij jou kunnen bieden? Of heb je een andere wens of vraag? Vul dan in het contactformulier de gegevens van jouw horecaonderneming in. Wij nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met je op!

Altijd als eerste op de hoogte 
zijn van onze ontwikkelingen?

Niks meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief om op 
de hoogte te blijven van leuke ontwikkelingen, aanbiedingen en acties.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram