Koffie Next Level
Gewoonte? Of koffie next level. Hoe wordt er koffie gedronken in Nederland? Dat verschilt al per regio. Een perfect bereide Italiaanse espresso die klein oogt wordt bijvoorbeeld in onze hoofdstad beter ontvangen dan in het zuidelijke deel van de randstad. Hier zal een koffie met een kleine hoeveelheid eerder aandoen als een “Haags bakkie” dan dat de smaak leidend is in de beleving. Als je een rondje doet bij kennissen en familie hoor je steeds een andere verhalen. Over wat de lekkerste koffie is en hoe deze bereid moet worden.
Versheid speelt een belangrijke rol!
Het is net wat je gewend bent en waar de focus ligt. Wordt er bij jou veel koffie gedronken? Dan is de koffie meestal pas aangebroken en zal het verser smaken. Bij mensen die zelf weinig koffie drinken, maar wel koffie in huis halen voor gasten, staat deze koffie vaak lang open. De koffie van al gauw een paar maanden oud heeft zijn complexiteit verloren omdat er oxidatie heeft plaatsgevonden. Dit is zeer onaangenaam: de koffie ruikt muf en smaakt naar karton. Dus als mensen alleen maar thee drinken als ze bij je op bezoek zijn wordt het tijd om eens de koffiekennis op te schalen.
Maal indien je bonen bestelt vers, dus precies voordat je de koffie gaat zetten. Mocht je cups (capsules) gaan proberen, spoel je machine dan goed na voordat je ze gaat proberen. Vergelijk de Buscaglione koffie met de koffie die je normaal drinkt. De extra dimensie zit in het proeven van de dikte van de drank (body) en de balans tussen zuur, zoet en bitter. In supermarktkoffie is vaak weinig harmonie te herkennen als je dit eenmaal wel ervaren hebt met een koffie van een ervaren brander.
En wat voor machine kies je uit?
Wat wij ook vaak zien en horen is dat mensen een hele mooie dure koffie- of espressomachine aanschaffen maar dan wel de goedkoopste boontjes van de supermarkt gebruiken. Daar lijkt de prijs een rol te spelen, maar sneuvelt vaak een stukje smaakbeleving door de (matige) kwaliteit.
En welk filter gebruik je? Overstappen van bruine filters naar witte filters, of je filterbakje van je espressomachine dagelijks schoonmaken kan wonderen doen in smaakperceptie van de koffie. Bruine papieren filters geven bijvoorbeeld constant een smaak van oud papier (=muffe smaak) af aan je verse koffie. En vieze filters, bakjes of andere onderdelen waar koffieresten aanzitten geven een muffe smaak af. De (oude) koffie heeft immers zijn smaak al eens afgegeven. In het artikel Meer smaak in het kopje, ga ik dieper op het regelmatig schoonmaken van je koffie- of espressosysteem in. Een must voor nog lekkerdere koffie.
En als je nu denkt, hé, dit is iets nieuws voor mij. Ik wil mijn volgende stapje maken in het ontdekken van koffie en espresso. Dan is het wellicht een leuk idee om de proef op de som te nemen. Probeer eens een koffie uit onze shop.
Geniet weer een beetje meer van je koffie!
Victor – Certified Barista bij Buscaglione