✓ Traditionele Italiaanse koffie
  • ✓ Traditionele Italiaanse koffie
  • ✓ Snelle levering
  • ✓ Gratis verzending vanaf €100
✓ Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden
✓ Gratis verzending vanaf €100

Perfect melkschuim bereik je zo...

Stel je voor, je hebt net een berg beklommen en voor je zie je een zijdezacht wolkendek. Ken je dat gevoel dat het er zo uitnodigend zacht uitziet dat je erin wil springen? Die zachtheid wil je in een cappuccino of andere koffie met melk terug proeven. Een zijdezacht mondgevoel.  

Dit mondgevoel krijg je als je “microfoam” maakt, de hedendaagse schuimstandaard. Het woord zegt het eigenlijk al. Dit schuim bevat microscopisch kleine belletjes. Het is een andere techniek dan die uit de jaren ‘90. Dik schuim met grote bellen, die je met een lepel boven op een espresso lepelde. Scheut cacao erover… Dat is verleden tijd.  

Laten we eerst eens kijken naar melk. Melk bevat lactose (melksuiker): dit is de reden waarom mensen graag melk in de koffie doen omdat koffie hierdoor als zoeter wordt ervaren. Vet: dit zorgt voor de structuur. En eiwit: dit zorgt voor schuim. Het is als het ware een elastiek dat je eenmalig uit kunt rekken. Volle melk schuimt dus fijn op. Het vet geeft een mooie structuur aan de opgerekte eiwitten. Magere melk kun je opschuimen maar dit is lastiger omdat het minder vet (=structuur) heeft om mooi te blijven. Dit zal dus ook sneller ongewenste resultaten geven, naarmate je het verhit tijdens het opschuimen.  

Melkvarianten zoals haver- en sojamelk zijn melksoorten die wel de eigenschappen van melk bevatten maar in een andere verhouding. Deze schuimen daarom vaak lastiger op dan volle melk van de koe. Met de juiste techniek hoeft dit echter geen probleem te zijn.  

Als je melk opschuimt met een stoompijp dan verdeel ik dit proces het liefst in 2 fasen. Eerst het opschuimen (stretchen) van de melk en daarna het verwarmen van de melk tot de gewenste temperatuur. Draai deze fasen niet om! Kenmerkend aan opschuimen of stretchen is het geluid van papier dat je doormidden scheurt “sch” “sch” ”sch”. De melk tolt heel mooi door je kannetje, genereert veel bellen en je voelt en ziet ook dat de oppervlakte van de melk omhoogkomt. Dit doe je tot ongeveer 40 graden. Dit kun je voelen met je platte hand aan de zijkant van het melkkannetje (net zoals je elke ochtend checkt of je douchewater warm genoeg is). Daarna mag je alleen nog verhitten door de stoompijp dieper in de melk te steken. De melk begint nu meer te suizen en te tollen. Hierdoor tollen de in fase 1 gegenereerde bellen stuk. Dit resulteert in schuim zonder grote bellen. Je kunt het beste met een vingertop op de bodem van het kannetje voelen wanneer de melk heet genoeg is. Meestal als je “au” voelt. Dit is een kalibratiepunt omdat iedereen een andere pijngrens heeft. Je kunt vanaf daar nog kort of (iets) langer verhitten.  

Wil je minder schuim, voor een flat white of een cafe latte? Dan hoef je enkel korter te stretchen en daarna te verwarmen tot “au”. Met de juiste schuimtechniek creeer je perfect microfoam met de juiste temperatuur.  

Ook jij kunt het. Foam it like a pro! 

Jasper – Certified barista bij Buscaglione 

Vergelijkbaar

Smaak in het kopje

Smaak in het kopje is voor iedereen belangrijk. Als je Buscaglione zegt, dan denk je aan een écht kopje Italiaanse espresso. Krachtig maar ook zeer gebalanceerd in smaak. Dat is waar de meesterblenders in Italië het voor doen. Zij werken vanuit de vraag: “Hoe krijgt onze koffieliefhebber het allerbeste eindresultaat...

Lees verder
Lees onze koffie blogs

Lees onze koffie blogs Buscaglione heeft een leuk nieuwtje! Onze barista's en koffietrainers delen de kennis graag met jou. Of je nu koffieliefhebber bent of professioneel aan het werk bent als Barista, de inhoud van de blogs is voor alle groepen toegankelijk. Wij laten het licht schijnen over zaken die...

Lees verder
The London Essence Company

The London Essence Company Buscaglione introduceerde in 2018 de high-end mixers van The London Essence Company. Deze range bevat elegante en zeer uitgebalanceerde mixers voor het topsegment van de horeca. The London Essence Company creëert zorgvuldig gekalibreerde mixers. Met behulp van moderne distillatietechnieken, passie en de suggesties van vooraanstaande bartenders...

Lees verder

Eindeloze mogelijkheden

Wil je meer informatie over de mogelijkheden die wij jou kunnen bieden? Of heb je een andere wens of vraag? Vul dan in het contactformulier de gegevens van jouw horecaonderneming in. Wij nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met je op!

Altijd als eerste op de hoogte 
zijn van onze ontwikkelingen?

Niks meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief om op 
de hoogte te blijven van leuke ontwikkelingen, aanbiedingen en acties.

× Chatten
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram
3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw