Smaak in het kopje

8 februari 2021

Als je Buscaglione zegt, dan denk je aan een écht kopje Italiaanse espresso. Krachtig maar ook zeer gebalanceerd in smaak. Dat is waar de meesterblenders in Italië het voor doen. Zij werken vanuit de vraag: “Hoe krijgt onze koffieliefhebber het allerbeste eindresultaat in het kopje?”. Alle stappen die worden doorlopen om de overheerlijke blends in onze zakjes te krijgen zijn toegespitst op deze ene vraag.

En eenmaal in Nederland aangekomen zijn wij (letterlijk) aan zet, als barista of als thuis-koffie zetter. Hoe krijgen wij het beste eindresultaat? Dat is de optelsom van alles wat goed gaat. Alle kleine dingen die misgaan zorgen ervoor dat je minder lekkere koffie krijgt.

Met verse koffiebonen en de juiste barista vaardigheden kun je op technisch vlak het beste uit de bonen halen. Wat vaak opvalt als ik bij klanten of vrienden thuis op visite ben, is dat er nog meer ‘eindresultaat’ te behalen valt als het gaat om het schoonmaken van de werkplek en de apparatuur.

Tegenwoordig draait alles om gemak. Producenten spelen daar handig op in, en zeggen dan ook vaak maar dat je niks hoeft te doen als het om schoonmaken gaat. Maar helaas sneuvelt daar een deel van de koffiekwaliteit. Immers, waar koffie langs is gelopen blijft een laagje oude koffie achter en na vaker koffie zetten stapelt dit zich op. Dit geeft oude koffiearoma’s af die de zoetheid uit de koffie maskeren. De smaakbalans slaat hier vaak door naar een vervelend smakende bitter. In de afdronk proef je deze bittere aroma’s welke je doen denken aan een verbrandde en of medicinale smaak. Er is dan ook geen enkele barista die op een kampioenschap door de voorrondes komt zonder schoon te maken tijdens het zetten. Schoonmaken tijdens en na het koffiezetten zorgt te allen tijde voor méér smaak in het kopje!

Ik hoor je nu denken, bedoelt ie nou eigenlijk dat ik moet schoonmaken? Het antwoord is: JA! Om meer prachtige smaken in het kopje te krijgen, die je ook kunt waarnemen. Mijn tip: laat altijd na het zetten warm water lopen daar waar koffie is geweest. Voorbeelden zijn: de filterdrageruitloop, de zetgroep van de machine, je filterhouder. Maar ook bij capsule- of padmachines, spoel hem even na, het doet wonderen! Loop daarnaast bij dagelijks gebruik 1x per twee weken alles eens grondig na. En ten slotte voor horeca: sluit elke avond af met een grondige poetsbeurt. Zo ben je volgende dag meteen ready to go.

Geniet van je heerlijke koffie!

Jasper – Certified Barista bij Buscaglione

Vergelijkbaar

Witte Koffie

Witte koffie Koffie met melk. Er zijn in de loop der tijd veel koffie-met-melk varianten ontstaan. En als je dan als gast iets bestelt, heb je meestal een verwachting. Het is de kunst van de barista om ervoor te zorgen dat een gast krijgt wat ‘ie in gedachten heeft. Cappuccino...

Lees verder
KOFFIE NEXT LEVEL

Gewoonte? Of koffie next level. Hoe wordt er koffie gedronken in Nederland? Dat verschilt al per regio. Een perfect bereide Italiaanse espresso die klein oogt wordt bijvoorbeeld in onze hoofdstad beter ontvangen dan in het zuidelijke deel van de randstad. Hier zal een koffie met weinig volume eerder aandoen als...

Lees verder
Perfect melkschuim

Dé perfecte melkstructuur bereik je zo... Stel je voor, je hebt net een berg beklommen en voor je zie je een zijdezacht wolkendek. Ken je dat gevoel dat het er zo uitnodigend zacht uitziet dat je erin wil springen? Die zachtheid wil je in een cappuccino of andere koffie met melk terug proeven. Een zijdezacht...

Lees verder

Eindeloze mogelijkheden

Wil je meer informatie over de mogelijkheden die wij jou kunnen bieden? Of heb je een andere wens of vraag? Vul dan in het contactformulier de gegevens van jouw horecaonderneming in. Wij nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met je op!

Altijd als eerste op de hoogte 
zijn van onze ontwikkelingen?

Niks meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief om op 
de hoogte te blijven van leuke ontwikkelingen, aanbiedingen en acties.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram