Smaak in het kopje is voor iedereen belangrijk. Als je Buscaglione zegt, dan denk je aan een écht kopje Italiaanse espresso. Krachtig maar ook zeer gebalanceerd in smaak. Dat is waar de meesterblenders in Italië het voor doen. Zij werken vanuit de vraag: “Hoe krijgt onze koffieliefhebber het allerbeste eindresultaat in het kopje?”. Alle stappen die worden doorlopen om de overheerlijke blends in onze zakjes te krijgen zijn toegespitst op deze ene vraag. En eenmaal in Nederland aangekomen zijn wij (letterlijk) aan zet, als barista of als thuis-koffie zetter. Hoe krijgen wij het beste eindresultaat? Dat is de optelsom van alles wat goed gaat. Alle kleine dingen die misgaan zorgen ervoor dat je minder lekkere koffie krijgt.
Met verse koffiebonen en de juiste barista vaardigheden kun je op technisch vlak het beste uit de bonen halen. Wat vaak opvalt bij zowel horecazaken als bij mensen thuis, is dat er nog meer ‘eindresultaat’ te behalen valt als het gaat om het schoonmaken van de werkplek en de apparatuur. Tegenwoordig draait veel om gemak en snelle handelingen. Maar helaas sneuvelt daar een deel van de koffiekwaliteit. Immers, waar koffie langs is gelopen blijft een laagje oude koffie achter en na vaker koffie zetten stapelt dit zich op. Dit geeft oude koffiearoma’s af die de zoetheid uit de koffie maskeren. De smaakbalans slaat hier vaak door naar een vervelend smakende bitter. In de afdronk proef je deze bittere aroma’s welke je doen denken aan een verbrande en of medicinale smaak. Er is dan ook geen enkele barista die op een kampioenschap door de voorrondes komt zonder schoon te maken tijdens het zetten. Schoonmaken tijdens en na het koffiezetten zorgt te allen tijde voor méér smaak in het kopje!
Ik hoor je nu denken, bedoelt je nou eigenlijk dat ik moet schoonmaken? Het antwoord is: JA! Om meer prachtige smaken in het kopje te krijgen, die je ook kunt waarnemen. Mijn tip: laat altijd na het zetten warm water lopen daar waar koffie is geweest. Voorbeelden zijn: de filterdrageruitloop, de zetgroep van de machine, je filterhouder. Maar ook bij capsule- of padmachines, spoel hem even na, het doet wonderen! Loop daarnaast bij dagelijks gebruik 1x per twee weken alles eens grondig na. En ten slotte voor horeca: sluit elke avond af met een grondige poetsbeurt. Zo ben je volgende dag meteen ready to go.
Gebruik ook eens de Puly Grinds. Het schoonmaken van maalschijven is belangrijk bij een espressomachine om verschillende redenen:
-
Behoud van smaak: Maalschijven worden gebruikt om koffiebonen te malen voor het zetten van espresso. Na verloop van tijd kunnen zich koffieresten, oliën en vetten ophopen op de maalschijven. Deze ophopingen kunnen de smaak van de koffie beïnvloeden door een bittere of muffe smaak toe te voegen aan de espresso. Door regelmatig de maalschijven schoon te maken, kun je de versheid en de smaak van de koffie behouden.
-
Verlenging levensduur: Ophopingen op de maalschijven kunnen ervoor zorgen dat ze langzamer gaan malen en uiteindelijk zelfs vastlopen. Dit kan leiden tot slijtage en beschadiging van de maalschijven, waardoor ze minder efficiënt worden en uiteindelijk vervangen moeten worden. Door regelmatig schoon te maken, verwijder je ophopingen en verleng je de levensduur van de maalschijven.
-
Consistente maalinstelling: Als er ophopingen op de maalschijven zitten, kan dit de maalinstelling beïnvloeden. De ophopingen kunnen ervoor zorgen dat de maalschijven niet gelijkmatig malen, waardoor je inconsistentie krijgt in de grootte van de gemalen koffie. Dit heeft invloed op de extractie en kan resulteren in een espresso die te zwak of te sterk is. Door de maalschijven schoon te maken, behoud je een consistente maalinstelling en daarmee een consistent smaakprofiel van je espresso.
Geniet van je heerlijke koffie!
Victor – Certified Barista bij Buscaglione