Witte Koffie
Koffie met melk. Er zijn in de loop der tijd veel koffie-met-melk varianten ontstaan. En als je dan als gast iets bestelt, heb je meestal een verwachting. Het is de kunst van de barista om ervoor te zorgen dat een gast krijgt wat ‘ie in gedachten heeft.
Cappuccino
Laat ik beginnen met de cappuccino. Zoals jullie inmiddels misschien wel weten ben ikzelf een fervent cappuccino drinker. Het tweede artikel “Kapucino of Cappuccino?” dat ik schreef ging over het ontstaan van deze drank. Voor mij is de combinatie van melk en een perfecte espresso samengebracht tot een cappuccino, echt genieten. Maar laat ik jullie meenemen in wat voor mij een cappuccino echt lekker maakt.
Een goede cappuccino is wat mij betreft een klassieke cappuccino met een rand crema aan de buitenkant (een halve cm). In het midden wil ik zo veel mogelijk wit melkschuim met piepkleine belletjes (microfoam). De dikte van het schuim moet tussen de 5 en 10 mm zijn. Als je zo’n cappuccino drinkt dan proef je een kick, oftewel een bittertje van de crema en daarna het zijdezachte zoete melkschuim in je wangen. De espresso mengt perfect met de warme melk. Deze drink je onder het schuim door. De koffiesmaak is daardoor relatief sterk. Hierdoor hou je, mits goed gezet, een zeer verfijnde nasmaak van wel 30 minuten.
Caffe latte
Een andere bekende is de caffe latte. Hoewel er veel interpretaties bestaan over hoe een caffe latte gemaakt moet worden komt het er op neer dat er méér melk bij de espresso gaat dan bij een cappuccino én dat deze melk minder schuim bevat. Mensen die caffe latte bestellen willen over het algemeen een zachtere koffie proeven. De sterkte van de espresso wordt afgevlakt door de melk.
Latte Macchiato
Een latte macchiato heeft een andere constructie. Je begint met de melk, half schuim, half warme melk en schenkt dit in een glas van zo’n 180 ml. Vervolgens zet je je espresso. Door de tijd die ontstaat tussen het inschenken van de melk en dat de espresso gezet is, zakt de warme melk door het melkschuim heen. Omdat espresso een groter drijfvermogen heeft blijft deze op de warme melk hangen en krijg je de bekende 3 laagjes in het glas.
Klein maar fijn!
En dan hebben we nog een grote variëteit aan kleine melktoevoegingen aan espresso. Kort door de bocht staan hieronder de bekendste:
Met een wolkje melkschuim verkrijg je een espresso macchiato (Italië) waarbij je de espresso nog beter onder de crema doordrinkt. De espresso wordt daardoor nog zachter en zoeter ervaren. De cortado is een Spaanse variant, dat is afgeleid van het Spaanse woord ‘cortar’. Dit betekent snijden en refereert aan de 50/50 verhouding tussen espresso en de warme melk waarmee je de espresso aftopt. Bij een flat white (Australië – Nieuw Zeeland) adviseer ik altijd om een dubbel shot espresso (60 ml) te gebruiken en deze met 60 ml warme melk af te toppen.
Probeer als barista te kijken naar waar je mee te maken hebt. Hoe zijn bepaalde dranken ontstaan? Hoe zit de constructie of beleving in elkaar? Waarom bestelt een gast een bepaalde drank? Wat is de beleving die een gast in gedachten heeft? Weet je het even niet? Vraag het gewoon aan je gast! Mochten wij jouw barista's kunnen opleiden laat het ons gerust weten!
Jasper – Certified Barista bij Buscaglione