✓ Traditionele Italiaanse koffie
  • ✓ Traditionele Italiaanse koffie
  • ✓ Snelle levering
  • ✓ Gratis verzending vanaf €100
✓ Op werkdagen voor 12:00 besteld, zelfde dag verzonden
✓ Gratis verzending vanaf €100

Espresso bereiden vereist nogal wat uitleg en denkwerk. Eerst kijken we naar het woord "Espresso". Weet jij wat het betekent? Omdat het de basis is voor veel koffievarianten met én zonder melk, leek is het belangrijk aandacht te besteden aan de espresso als een goede basis. Bij espresso wordt er gerefereerd naar de zetmethode. En zoals altijd doen er veel verklaringen de ronde. Espresso zou uit het Italiaans vrij vertaald “uitdrukking” zijn. Ook zou espresso verbasterd kunnen zijn, en zou je “es” met “uit”, en “presso” met “druk” vrij kunnen vertalen naar “uitdrukken” of “uitpersen”.  

Parameters

Of bovenstaand waar is of niet: bij het zetten van een espresso wordt het water meestal door de koffie geperst met zo’n 9 bar druk. Altijd tussen 20-30 seconden. Een espresso wordt in een relatief korte doorlooptijd bereid ten opzichte van bijvoorbeeld filterkoffie (dit duurt grofweg 5 min). Hoe kan dit? Dit is omdat de koffie voor een espresso veel fijner gemalen wordt dan voor een filterkoffie. Door meer extractieoppervlak en de druk kan de extractie veel sneller plaatsvinden.  In de basis wil je de juiste body, de juiste smaak balans en uiteindelijk aroma’s kunnen waarnemen. Dit doe je door de juiste dosering (body) en de juiste doorlooptijd te gebruiken. De doorlooptijd bepaalt of de smaak een mooie balans geeft tussen zuur, zoet en de juiste bitters, of dat deze doorslaat in zuur (onderextractie) of ongewenste bitters (overextractie).  

Je kunt dus te weinig en te veel extraheren uit de koffieboon. Maar niemand zit erop de wachten om bij elk kopje met meetapparatuur in de weer te gaan. Gelukkig zijn er daarom parameters: de dosering en doorlooptijd. En werk je met een blend zoals Bar of Euro Bar in de horeca of een van onze koffie melanges voor thuis? Dan zul je altijd een lekkere espresso bereiden als je je aan de parameters houdt. 

Lungo

Wil je toch een benadering van filterkoffie maken met een espressomachine? Dan praat men over lungo. Lungo kun je op verschillende manieren interpreteren: zo kun je de koffie langer laten doorlopen (30> seconden). Maar dan extraheer je al snel ongewenste bitters uit de koffieboon. Of je kunt de espresso met meer water door laten lopen in dezelfde doorlooptijd, d.m.v. een groffere maling. Als je een espressomaling fijner afstelt, dan krijg je in dezelfde doorlooptijd (20-30 seconden) minder water in je kopje, dat is de ristretto: het tegenovergestelde van een lungo. Voor een mildere en toegankelijke koffie kun je bijvoorbeeld voor onze arabia blend gaan.

Welke variant je ook kiest: espresso, lungo, ristretto, start altijd met een schone espressomachine, verdeel de koffie gelijkmatig en druk deze consistent aan, houd de dosering constant (blijven wegen) en zorg dat de doorlooptijd tussen de 20 en 30 seconden uit blijft komen.  

Als deze basis erin is gesleten, blijft het alleen nog maar een proces van finetunen en bijschaven. Zo kom je tot het lekkerste eindresultaat. Een fantastische Italiaanse espresso. 

Victor – Certified Barista bij Buscaglione  

Vergelijkbaar

Smaak in het kopje

Smaak in het kopje is voor iedereen belangrijk. Als je Buscaglione zegt, dan denk je aan een écht kopje Italiaanse espresso. Krachtig maar ook zeer gebalanceerd in smaak. Dat is waar de meesterblenders in Italië het voor doen. Zij werken vanuit de vraag: “Hoe krijgt onze koffieliefhebber het allerbeste eindresultaat...

Lees verder
Lees onze koffie blogs

Lees onze koffie blogs Buscaglione heeft een leuk nieuwtje! Onze barista's en koffietrainers delen de kennis graag met jou. Of je nu koffieliefhebber bent of professioneel aan het werk bent als Barista, de inhoud van de blogs is voor alle groepen toegankelijk. Wij laten het licht schijnen over zaken die...

Lees verder
The London Essence Company

The London Essence Company Buscaglione introduceerde in 2018 de high-end mixers van The London Essence Company. Deze range bevat elegante en zeer uitgebalanceerde mixers voor het topsegment van de horeca. The London Essence Company creëert zorgvuldig gekalibreerde mixers. Met behulp van moderne distillatietechnieken, passie en de suggesties van vooraanstaande bartenders...

Lees verder

Eindeloze mogelijkheden

Wil je meer informatie over de mogelijkheden die wij jou kunnen bieden? Of heb je een andere wens of vraag? Vul dan in het contactformulier de gegevens van jouw horecaonderneming in. Wij nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met je op!

Altijd als eerste op de hoogte 
zijn van onze ontwikkelingen?

Niks meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief om op 
de hoogte te blijven van leuke ontwikkelingen, aanbiedingen en acties.

× Chatten
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram
3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw