‘Echte Italiaanse koffie’ zie je vast wel eens voorbijkomen. Maar wat is dat nou eigenlijk? Daar zoomen wij graag deze keer op in.
De meeste barista’s weten dat koffie, kort door de bocht gezegd, komt van plantages rond de evenaar. Er groeit dus geen enkele koffieplant in Italië zelf. Maar hoe komt het dan toch dat het woord Italië zo onlosmakelijk verbonden is aan espresso?
De reden hiervoor is dat de Italianen bekend staan om hun vakmanschap op het gebied van de verwerking van groene koffiebonen tot een fantastisch eindproduct. Hier vallen verschillende disciplines onder. Zo heb je het selecteren van de groene koffiebonen. En om de toevoer van de juiste kwaliteit in stand te houden worden duurzame relaties aangegaan. Daarnaast zijn de andere disciplines: het branden van de bonen en het samenstellen van verschillende origines tot een mooie melange. Als deze vakgebieden perfect samenkomen resulteert dit in de typisch Italiaanse krachtige en stabiele espressoblends.
In Italië werkt men in de regel met Arabica én Robusta bonen. Door het combineren van deze bonen van verschillende origines wordt er meer stabiliteit verkregen. Hierdoor zal er minder fout gaan bij het bereiden van de koffie. In de blends die door de Italianen zelf gebruikt worden ligt het percentage Robusta vaak hoger dan in omringende landen. Dit heeft met de espressocultuur te maken. Zo'n Italiaanse krachtige espresso is al ‘dikker en zwaarder’ en wordt vaak ook nog eens extra aangelengd met suiker. Zo krijg je een caffeïneshot met een hele stroperige, rijke en volle body: echt een smaakbommetje.
Door te kijken naar andere koffieculturen zijn vanuit deze cultuur andere melanges ontstaan. Neem bijvoorbeeld Nederland, wij komen van de traditie om filterkoffie te zetten en te drinken. De dosering koffie is relatief lager, waardoor je over een lagere body spreekt. Een krachtige Italiaanse blend die minder Robusta bevat is een blend die, zogezegd, het beste uit beide werelden combineert. De toevoeging van Robusta zorgt ervoor dat je een rijkere body waarneemt. Deze verhoogde body werkt als een vergrootglas waarmee je als het ware de smaken uitvergroot. Zo krijg je een nasmaak die intenser is en waar je langer van kunt genieten. Daarom is het dus extra belangrijk om te zorgen dat de bereiding van de koffie perfect is als je een Italiaanse melange in huis haalt.
Buscaglione staat voor een écht kopje Italiaanse espresso. Krachtig in zijn body, maar ook zeer gebalanceerd in smaak; naast de bitterzoete chocoladetonen proef je bijvoorbeeld in onze blends fijne nuances van gebrande nootjes zoals amandel en hazelnoot en vaak subtiele specerijtonen zoals vanille. Kracht, balans, stabiliteit en kwaliteit als resultaat in het kopje. Italiaanse espresso!
Victor – Certified Barista bij Buscaglione