Wat maakt Italiaanse koffie?

7 april 2021

‘Echte Italiaanse koffie’ zie ik wel eens voorbijkomen. Maar wat is dat nou eigenlijk? Daar wil ik deze keer graag op inzoomen.  

De meeste barista’s weten dat koffie, kort door de bocht gezegd, komt van plantages rond de evenaar. Er groeit dus geen enkele koffieplant in Italië zelf. Maar hoe komt het dan toch dat het woord Italië zo onlosmakelijk verbonden is aan espresso?

De reden hiervoor is dat de Italianen bekend staan om hun vakmanschap op het gebied van de verwerking van groene koffiebonen tot een fantastisch eindproduct. Hier vallen verschillende disciplines onder. Zo heb je het selecteren van de groene koffiebonen. En om de toevoer van de juiste kwaliteit in stand te houden worden duurzame relaties aangegaan. Daarnaast zijn de andere disciplines: het branden van de bonen en het samenstellen van verschillende origines tot een mooie melange. Als deze vakgebieden perfect samenkomen resulteert dit in de typisch Italiaanse krachtige en stabiele espressoblends.

In Italië werkt men in de regel met Arabica én Robusta bonen. Door het combineren van deze bonen van verschillende origines wordt er meer stabiliteit verkregen. Hierdoor zal er minder fout gaan bij het bereiden van de koffie. In de blends die door de Italianen zelf gebruikt worden ligt het percentage Robusta vaak hoger dan in omringende landen. Dit heeft met de espressocultuur te maken. Zo'n Italiaanse krachtige espresso is al ‘dikker en zwaarder’ en wordt vaak ook nog eens extra aangelengd met suiker. Zo krijg je een caffeïneshot met een hele stroperige, rijke en volle body: echt een smaakbommetje.

Door te kijken naar andere koffieculturen zijn vanuit deze cultuur andere melanges ontstaan. Neem bijvoorbeeld Nederland, wij komen van de traditie om filterkoffie te zetten en te drinken. De dosering koffie is relatief lager, waardoor je over een lagere body spreekt. Een krachtige Italiaanse blend die minder Robusta bevat is een blend die, zogezegd, het beste uit beide werelden combineert. De toevoeging van Robusta zorgt ervoor dat je een rijkere body waarneemt. Deze verhoogde body werkt als een vergrootglas waarmee je als het ware de smaken uitvergroot. Zo krijg je een nasmaak die intenser is en waar je langer van kunt genieten. Daarom is het dus extra belangrijk om te zorgen dat de bereiding van de koffie perfect is als je een Italiaanse melange in huis haalt.

Buscaglione staat voor een écht kopje Italiaanse espresso. Krachtig in zijn body, maar ook zeer gebalanceerd in smaak; naast de bitterzoete chocoladetonen proef je bijvoorbeeld in onze blends fijne nuances van gebrande nootjes zoals amandel en hazelnoot en vaak subtiele specerijtonen zoals vanille. Kracht, balans, stabiliteit en kwaliteit als resultaat in het kopje. Italiaanse espresso!

Jasper – Certified Barista bij Buscaglione

Vergelijkbaar

Witte Koffie

Witte koffie Koffie met melk. Er zijn in de loop der tijd veel koffie-met-melk varianten ontstaan. En als je dan als gast iets bestelt, heb je meestal een verwachting. Het is de kunst van de barista om ervoor te zorgen dat een gast krijgt wat ‘ie in gedachten heeft. Cappuccino...

Lees verder
KOFFIE NEXT LEVEL

Gewoonte? Of koffie next level. Hoe wordt er koffie gedronken in Nederland? Dat verschilt al per regio. Een perfect bereide Italiaanse espresso die klein oogt wordt bijvoorbeeld in onze hoofdstad beter ontvangen dan in het zuidelijke deel van de randstad. Hier zal een koffie met weinig volume eerder aandoen als...

Lees verder
Perfect melkschuim

Dé perfecte melkstructuur bereik je zo... Stel je voor, je hebt net een berg beklommen en voor je zie je een zijdezacht wolkendek. Ken je dat gevoel dat het er zo uitnodigend zacht uitziet dat je erin wil springen? Die zachtheid wil je in een cappuccino of andere koffie met melk terug proeven. Een zijdezacht...

Lees verder

Eindeloze mogelijkheden

Wil je meer informatie over de mogelijkheden die wij jou kunnen bieden? Of heb je een andere wens of vraag? Vul dan in het contactformulier de gegevens van jouw horecaonderneming in. Wij nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met je op!

Altijd als eerste op de hoogte 
zijn van onze ontwikkelingen?

Niks meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief om op 
de hoogte te blijven van leuke ontwikkelingen, aanbiedingen en acties.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram